1 Milyon Üzeri İndirilen WordPress Eklentileri
WordPress, MySQL ve PHP kullanılarak yazılmış olan, GPL lisanslı bir kişisel yayın sitemi olarak biliniyor. B2/cafelog isimli projenin resmi devamı olarak kabul ediliyor. WordPress bir Content Management System (İçerik Yönetim Sistemi)’dir. Bu özelliği sebebiyle yalnızca blog ya da makale yazma/düzenleme sistemi olarak değil, akla gelebilecek her türlü içeriğin düzenlenip yayına sunulacağı bir platform olarak göze çarpıyor. Google tarafından index edilme süresi çok az ve sayfa açılış süresi oldukça hızlıdır. WordPress yeni bir yazılım olmasına karşın, ilk kökleri ve gelişimi 2001 yılına kadar uzanıyor.
WordPress’e katkıda bulunan kişiler olduğu gibi, kemik kadro olarak lider geliştiricileri de bulunuyor.
Lider geliştiriciler şunlardır;
Bu isimlerin yanı sıra, WordPress’in gelişmesine katkıda bulunan birçok isim de bulunuyor.
WordPress Eklentileri
Herhangi bir kullanıcı kodlama bilgisi ve kendi ihtiyaçları doğrultusunda istediği temayı üretip kullanabiliyor. Bu konuda WordPress’in rakiplerine oranla oldukça zengin ve başarılı olduğunu görüyoruz. Bu ayrıcalıklara ek olarak WordPress üzerinden geliştirilmiş olan çok sayıda eklenti, hiçbir yazılım bilgisine sahip olunmadan, kolaylıkla, yalnızca blog değil, sosyal medya platformu ve e-ticaret sitesi haline getirilebiliyor. Şimdi bu eklentilere biraz göz atalım.
W3 Total Cache
İçerik Dağıtım Ağı (Content Delivery Network), site içerisinde bulunan ortam dosyalarını (müzik, resim, tema vb.) gibi sitenin açılması esnasında yüklenen ortamların dağıtılmasını sağlayan araçtır. Örnek olarak sahip olunan tema boyunu 1MB üzerinde olduğunda, bunu aynı sunucu içerisinden çekmek yerine bir başka sunucudan çekmenin sayfa yüklenme süresini azalttığı gibi, siteyi de daha hızlı hale getiriyor. Bu sayede Google sitenin hızlı açıldığını görüyor ve rakiplere oranla daha ön planda tutuyor. Yapılan bu işleme kısaca “Sunucu bazlı SEO” denilebilir.
WP Super Cache
WP Super Cache eklentisi oldukça faydalıdır. Sitenin barındırıldığı işlemcinin kullanımını azaltıyor ve sitenin daha hızlı şekilde açılmasına olanak sağlıyor. Sunucu bazlı bir sorunun olması durumunda, bu eklenti sayesinde sorunların aşılması mümkün oluyor. Kısaca anlatmak gerekirse, örneğin sitenin güncellenme aralığının on saat olduğunu düşünelim. Bu eklenti siteyi her on saatte bir ön belleğe aktararak, siteye yeni giren ziyaretçilerin ön bellekten çok hızlı bir şekilde siteye erişimini sağlıyor ve sitenin açılış hızı artmış oluyor.
CloudFlare
CloudFlare eklentisi, ücretsiz içerik dağıtım ağı servisi olarak biliniyor. Site verilerini dünya çapına dağıtılmış sunucular aracılığıyla saklıyor. Örneğin sitenin Londra lokasyonlu bir sunucuda barındırıldığını fakat ziyaretçilerin Türkiye’den giriş yaptıklarını düşünelim. Bu eklenti sayesinde Türkiye’de bulunan CloudFlare sunucularından yayın yapılıyor ve sitenin açılış hızı yükselterek, stabil açılmasını sağlıyor.
Secure WP
Secure WP adlı bu eklenti, WebSite Defender öncülüğünde hazırlanmıştır. Bu eklenti ile birlikte sitenin güvenlik açıkları hakkında test uygulayabilirsiniz. Bunun yanı sıra yalnızca birkaç adımda sitenizi daha güçlü ve güvenli bir hale getirebilirsiniz.
WP DB-Backup
WordPress üzerinden açılan blogların düzenli aralıklarla yedeğini almak site sahiplerini zor durumlara düşmekten kurtaracaktır. Bu işlemin gerçekleştirilmesi için kurulabilecek birçok eklenti mevcut. Bu eklentiler arasında en yaygın ve rahat kullanımlı olanı WP DB-Backup olarak biliniyor.
WP DB-Backup sayesinde yapılabilecekler:
Bu gibi mevcut sebeplerden dolayı eklenti yaygın olarak kullanılıyor.
Wassup
Wassup, WordPress bloglarınıza gelen ziyaretçi istatistiklerini tutmaya yarayan bir eklenti olarak göze çarpıyor. Sitenize gelen ziyaretçilerin istatistiklerini tutmak sizin yararınıza olacaktır. Bu eklenti sayesinde ziyaretçilerin hangi ülkeden giriş yaptıklarını ve ip adreslerini, hangi sayfada gezindiklerini, eklenti sayesinde 24 saatten geçmişe dönerek tüm zamana ait istatistikleri, hack girişimlerini ve çevrimiçi ziyaretçileri görebilmek mümkün oluyor.
Broken Link Checker
Blog yazarları, yazılarını yazmaları aşamasında kendi sitelerindeki herhangi başka bir sayfaya ya da diğer internet sitelerine link vermek isteyebiliyorlar. Fakat yazının yazılma anından itibaren belirli bir süre geçmesi durumunda link verdiği siteler kapanabiliyor. Google’ın, gerçekte olmayan sayfalara link verilmesini sevmediği biliniyor. Sizin link vermiş olduğunuz sayfa Google tarafından indexleniyor ve böyle bir sayfa aslında yoksa bu gibi sayfalara kırık link adı veriliyor. Bu eklenti sayesinde yazınızda bulunan bütün linklerin kontrolü sağlanıyor ve kırık link olması durumunda o linkin üzeri çiziliyor. Broken Link Checker özellikle dosya indirme siteleri için muhteşem bir eklenti olarak göze çarpıyor.
SEO Friendly Images
Sadece yazılardan değil, siteye yüklenen resimlerden de hit almak isteyen site sahipleri için iyi bir eklentidir. SEO Friendly Images eklentisi sayesinde başta Google görsel arama olmak üzere, bütün resimli arama yapılabilen motorlardan siteye hit çekmeniz mümkün oluyor.
Digg Digg
Tampon, Facebook paylaş, Twitter, LinkedIn, Digg, Google +1, DZone, Topsy, Tweetmeme, Reddit, Tumblr ve Pinterest gibi popüler sosyal paylaşım platformlarının butonlarını sitenize ekleyerek, sitenizin sahip olduğu hit sayısının armasına yardımcı olan bir eklentidir. Bu butonlar siteye sabitleniyor ve içeriklerin olduğu bölümde sayfa ile birlikte hareket ediyor.
Akismet
Akismet, günümüzde en popüler olan anti-spam eklentisi olarak biliniyor. Sahip olduğu kategorinin ötesinde en fazla indirilen WordPress eklentisi listelerine bakılacak olunduğunda, bu eklentinin ilk sırada olduğu görülüyor. Bunun sebebi ise işini çok iyi yapıyor olması ve aktif kullanılan çok sayıda WordPress sitesinin spam yorumlardan korunmasını sağlıyor oluşudur.
Simlple Facebook Connect
İnternet dünyasının gelişmiş olması, sahip olduğumuz hızı da beraberinde getirdi. Birçok sitede kayıt için gereken teferruatlı işler yerine, Facebook hesabı yardımıyla giriş yapabilmek mümkün. Bu eklenti sayesinde WordPress bloglarımıza Facebook hesabı ile bağlantı sağlanması mümkün kılınıyor.
WordPress Gd Star Rating
WordPress kullanmakta olan kişilerin, siteleri içerisinde yazdıkları makalelerin beğenilmesi halinde, makalenin beğenilmiş oluşunu görsel hale getiren WordPress Gd Star Rating eklentisi sayesinde, ziyaretçiler tarafından beğenilen makalelere yıldız verilerek oylanabilmesini sağlıyor. Bu durum ile birlikte beğenilen makaleler, Google arama motoru sonuçları içerisinde yıldızlı olarak listeleniyor.
WP Touch
Bu eklenti sayesinde telefona özel bir WordPress teması ve dokunmatik kullanıma uygun bir arayüze sahip olunabiliyor. Android ya da iOs işletim sistemine sahip cep telefonu modelleri üzerinden siteye giriş yapıldığında bu arayüz ile karşılaşıyor.
WP e-Commerce
WP e-Commerce eklentisi sayesinde, WordPress’i e-ticaret sitesi olarak kullanmak mümkün oluyor. Bu eklentiyle birlikte sahip olduğunuz siteyi bir e-ticaret sitesine dönüştürebilirsiniz.