1Dijital Pazarlama Nedir?
Dijital pazarlama; TV, Radyo, Gazete gibi geleneksel pazarlamanın dışında hızlıca gelişen internet medyası üzerinde sosyal medya, haber, forum, bloglar ve mobil cihazlar üzerinde reklam ve tanıtım faaliyetlerinin hedefli ve minumum maliyetlerle pazarlamanın yapılma şeklidir.
Herhangi bir ortamda tanıştığınız bir kızdan telefon numarasını, email adresini, facebook veya twitter adreslerini istediniz ve ilerleyen günlerde onu bu kanallar üzerinden “Ben çok zengin biriyim evlen benimle diye mesajlarattınız” Bu bir hedef kitleye dayalı izinli dijital pazarlamaya örnek verilebilir.
2Dijital pazarlama uzmanlığı nedir?
Gelişen internet teknojileri beraber artık çok fazla sayıda internette reklam mecrası bulunmakta başta Google reklam, Facebook reklam, Linkedin reklam, Haber siteleri, Bloglar, Sosyal topluluklar, Forumlar (donanım haber, kadınlar kulübü, hardwaremania) ürününüzde gerçek satış başarısını yakalayabilmek için kime inanacaksınız belli değil herkes size ben iyi reklamı yaparım diyor ancak websitenizde kullandığınız slogan ve içerikleri kontrol etmiyor doğru onlar en fazla sitenize ziyaretçi gönderiyor ancak ürün tanıtım sayfanız kendini yeteri kadar anlatamadığı için müşteriler çıkıp gidiyor.
İşte bu karma karışık düzen içinde dijital pazarlama uzmanları websitenizden, ürün tanıtım sayfanızdan başlayan incelemeler ile hangi sosyal medya, gerilla mı yoksa viral pazarlama tekniklerimi kullanılacak hakkında bir yol planı çıkartmak için vardırlar.
3Dijital pazarlama uzmanlıklarının özellikleri neler olmalıdır?
Bir dijital pazarlama uzmanı tek konuda uzman değildir. Dijital pazarlama uzmanı sadece SEO, sadece Google reklam, sadece Facebook reklam desteği istemeniz anlamsız olur onlar baktıklarında geneli görürler.
Bir dijital pazarlama uzmanı ilk önce düşünmesi gereken şey ürününüzden müşteriniz ne fayda elde etmek isteyecek sorusunu çok sormalı ve bu soruya bir cevap bulduktan sonra tek kelime ile bunu anlatabilmelidir.
örneğin: Uzman Psikolog Asım EREN'in panik atak müşterilerini bulamıyoruz şikayeti üzerine başlattığımı panikatakdoktoru.com projesi 3 ay gibi kısa sürede müşteri kazanımına başlamış SEO (arama motoru optimizasyonu) ile doğal olarak yerini almış ve uzman Psikolog Asım EREN 2 senedir hasta almakta zorlandığı panik atak hastaları için artık müşterisi ve google onu anlamış ve Asım bey bu işten beklediği paraları kazanmıştır.
4Dijital pazarlama uzmanı ne yapar?
Dijital pazarlama uzmanı birinci öncelikte satış yapacağı ürününün alıcı müşteri tarafındaki faydasını düşünmelidir eğer zorlama iş çıkartırsa zaten satış başarısız olacak ve reklam maliyetleri boşa gidecektir.
1- Bulunmanız gereken sosyal mecralar hakkında bilgi verir.
2- İlerleme yol haritanızı çıkarır
3- İşiniz ile ilgili sosyal ve güncel konuları takip eder ve sizi yönlendirir.
4- Siz ve ekibinizi kendisine bağlı kalmadan sosyal medyanızı yönetmenizi öğretir.
5- Hedef kitle müşteriniz söyler
6- Google aramalarındaki ürün veya hizmetinizle ilgili aranan kelimeleri bildirir.
7- En populer anahtar kelime arama grafiklerini sunar
8- Ürün veya hizmetiniz hakkında oluşacak kötü imajı pozitife çevirecek öneriler sunar.
9- Minumum maliyetle maksimum para kazanmanızı sağlar.
Biz insanlar ilkel benliğe sahibiz ilkel benlik bize bir şeye inanıp inanmamakta çok yardım ediyor ve hatta ikna olmadı isek okuyoruz, araştırıyoruz, referans almaya çalışıyor ve hatta tanıdık bakıyoruz bundan dolayı dijital dünyada tüketiciler daha çok bilinçli gerçek anlamda bir başarı istiyorsanız dijital pazarlama uzmanınıza en fazla bilgiyi sağlayın. Ayırt etmeden küçük büyük bütün referanslarınızı internet sitenizde verin ve müşterilerinizi özel hissettirmeye çalışın.
5Neden dijital pazarlamaya ihtiyaç duyayım?
Herkesin kendince farklı nedenleri olabilir ancak kısaca aşağıdaki size bir fikir verebilir.
1- Düşük bir bütçeniz var ise
2- Ürününüz sadece belli bir bölgeye hitap ediyorsa
3- Müşteri geri dönüşlerinden emin olmak istiyorsanız
4- Tam hedef müşteri kitlenize tanıtım yapmak istiyorsanız
5- Küçük bir yatırım yapıp bin, 5 bin, 10 bin kazanmak istiyorsanız
6- Müşteriniz ile etkileşim içinde olmak isterseniz
7- Yerel işletmenize internetten müşteri çekmek isterseniz
8- Markanızı daha hızlı tanıtmak isterseniz
9- ürününüzü daha hızlı tanıtmak isterseniz
10- 15 TL’ye bile reklam vermek isterseniz
6Dijital pazarlama çeşitleri?
Bazı dijital pazarlama çeşitleri listesi
1- Google reklam
2- Facebook reklam
3- Linkedin reklam
4- Sosyal medya viral pazarlama
5- sosyal medya gerilla pazarlama
6- instagram ve pinterest ile pazarlama
7- Mobil pazarlama
8- Email pazarlama
9- Sosyal medya hedefli reklamcılık
7SEO mu Google adwords mü?
EO’mu Google adwords mü sorusunun cevabı ürününüzün marka tutundurmasının durumu ile ilişkilidir. Yani eğer piayasaya yeni bir ürün çıkartıyorsanız ürünün marka bilinilirliği olmadığı için izlemeniz gereken yol Google adwords (Google reklamları) ile farkındalık oluşturmak ve google adwords (Google reklamları) devam ediyorken SEO (Search engine optimization – Arma motoru optimizasyonu) için bol içerik oluşturmak, tanıtıcı video çekimleri hazırlamak, blog ve forumlarda paylaşarak sitenizin SEO (Arma motoru optimizasyonu) yukarıda tumak en iyi yol olacaktır.
Yeni piyasaya çıkacak ürün için tanıtmı formülü.
1- Google adwords (Google reklam)
2- Facebook reklam
3- SEO için içerik oluşturmaya devam etmek.
4- Sosyal medya paylaşımları
5- Blog, forum paylaşımları
6- Email ile tanıtım
7- Görsel ve Basılı medya kullanımı
Piyasada var olan ürün için tanıtım formülü
1- İçerikleri kontrol et ve Google SEO (arama motoru optimizasyonu) uyumlu hale getir.
2- Google adwords (Google reklam)
3- Facebook reklam
4- SEO için içerik oluşturmaya devam etmek.
5- Sosyal medya paylaşımları
6- Blog, forum paylaşımları
7- Email ile tanıtım
8- Görsel ve Basılı medya kullanımı
8Hangi sosyal medyaya reklam vermelisiniz?
Hangi sosyal medyada olmalıyım sorusu sizi çok meşgul ediyor Google mu iyi, Facebook mu iyi? Şimdi düşünün Facebook ve Google’da harcamak istediğiniz rakam ne kadar ve ne kadar süre ile reklama devam edebilirsiniz. Bu soruları kendinize sorun ve cevaplarını aldıktan sonra eşit miktarda bütçeyi dağıtın. Daha önce reklamcılık deneyime sahip değilseniz bir danışmanla birlikte çalışmayı deneyebilirsiniz. Çünkü acemi halinizle boşuna reklam maliyetlerini oluşturmuş olursunuz. Ancak bir sosyal medya danışmanı ile çalışırsanız hem doğru sosyal medya grubunu kullanmış olursunuz hemde minimum maliyetler ile reklam yayını yaparsınız.
Ama yinede ben kendim yaparım diyorsanız benim önerim önce hem Facebook hemde Google üzerinde küçük reklam denemeleri ile kullanıcının karşısına çıkın, tepkileri ölçün. Ürün veya hizmetiniz satışa dönüşmeye başladıktan sonra hedef kitle daraltması yapın ve diğer mecralarada uygulayın. Aslında her mecrada olmanız gerekmekte ancak az maliyetle maksimum kazanç elde etmek için Facebook ve Google üzerinde reklam vermeye başlayarak ilk adımı atmış olursunuz.
9Dijital medya mı, basılı ve görsel medya mı?
imdiye kadarki deneyim ve gözlemlemelerim şunu gösterdi eğer önceden anketlerle kullanıcı deneyimlerini ölçmedi iseniz, dijital medya marka vaadinizi, kullanıcı tepkilerini ölçmeniz de mükemmel bir yer. Düşünelim bir ürün ürettiniz, internet sitesini hazırladınız bu siteye çok küçük bir 100 ila 1000 TL arasında reklam verip hedef kitlenize duyurusunu yaptınız ve eğer dönüş olmazsa bir kaç düzenleme daha yapıp tekrar reklama çıktınız müşteri beklentileri satışa dönüşmeye başladığı anda artık görsel ve basılı medyaya reklama çıkabilirsiniz.
Eğer görsel ve basılı medyada reklam çıkarsanız, reklam başladıktan sonra durdurma şansınız yoktur. O gün o hafta reklam çalışacak ve çok daha fazla maliyetle reklam yapmış olacaksınız ve satış oranları ise çok zayıf olacaktır.
Ancak Google ve Facebook üzerinde reklam yapar eleştirileri alır ve son istekleri düzenlerseniz çok daha yüksek satış oranları yakalarsınız.
10Veritabanı pazarlama nedir?
Veritabanı pazarlama; yaşınız ilerledi artık hayat tek başına çekilmiyor ve yeni insanlarla da pek tanışamıyorsunuz ama evlenmek istiyorsunuz. Bu aşamada annenizi, abla, kardeş, akraba, arkadaşlara cep telefonunuz üzerinden, Facebook sayfanızdan, kayıtlı mail adresine “ben çok zengin biriyim evlenmek istiyorum” diye mesaj atmanız veri tabanı pazarlamasına örnek verilebilir.
Veritabanı pazarlaması önceden topladığımız müşteri bilgilerine, mevcut müşterimize kampanya veya özel gün duyuruları yapılarak akılda kalıcılık ve tekrar ziyaret için hatırlatmış oluruz. Araştırmalar gösteriyor ki yeni bir müşteriye satış yapmak bizden daha önce alışveriş yapmış bir müşteriye satış yapmaya göre 7 kat daha zordur.
Özetle şunu söyleyebiliriz her satış yaptığınız müşteriniz sizin için çok değerli mutlaka iletişim bilgileri alınız ve hatta mümkünse sosyal ağlarınızdan sizi takip etmelerini sağlayınız.
11Müşteri odaklı pazarlama nedir?
Müşteri odaklı pazarlama; Katıldığınız bir toplantıda güzel bir kız gördünüz. Önce kravatınızı düzeltiniz, yanına gidip içeceğini tazelediniz, parti sonunda arabasının kapısını açtınız, çantasını düşürünce eğilip yerden aldınız sonra küçük bir gezinti teklif ettiniz daha sonra ise “Ben çok zengin biriyim, benimle evlenir misiniz?” dediniz. Bu bir müşteri odaklı pazarlamadır.
Müşteri odaklı pazarlamada satıştan önce müşterinizin ihtiyaçları gelir ve bütün yaptığınız yardımlarda size olan güveni artık tamdır devamında siz ona neye ihtiyacı olduğunu gösterirsiniz oda fiyata itiraz etmeden o ürünü sizden alacaktır. Çünkü size olan güven ve bağlılığı müşteri odaklı pazarlamada önemlidir. Müşteri odaklı pazarlamada müşteriniz size o kadar çok inanacaktır ki sizin yerinize çevresinden insanları size müşteri olarak gönderecek ve aksi bir şey olduğun markanızı en kuvvetli şekilde savunacaktır.
12Viral Pazarlama Nedir?
Viral pazarlama; Çok beğendiğiniz kızı evlenmeye ikna etmek için gerilla pazarlamada hazırladığınız video veya resimleri sosyal ağlarda paylaştıktan sonra sizin bu durumunuzu çok beğenen diğer sosyal ağ kullanıcılarınında kıza seninle evlenmesi için “O çok iyi biridir, bak senin için ne güzel video yapmış gibi” yorumlar yapması ve bu videoyu diğer arkadaşları ile de paylaşarak onlarında bak bu genç erkek bu kız için ne güzel düşünmüş sizde destek verin onlar evlensin demesi viral pazarlamaya örnek verilebilir.
Viral pazarlamanın ana görselinde ürününüz yoktur ve insanları ilgilerini çekecek başka bir konu vardır gittigidiyor.com 2011 yılında Fulyanın intikamı diye çıkarttığı videoda Fulya kendisini aldatan erkek arkadaşından intikam almak için gecelik, içinde resimleri olan fotoğraf makinesi ve erkek arkadaşının ne zorluklarla aldığı imzalı topu gittigidiyor.com’da satışa çıkartacağından bahsediyordu. İlk 100 binlerce izleme alan video haber, blog ve sosyal ağlardada binlerce izleme almış ve sitenin yeni kayıtlı üye sayısı %97 artmıştır.
13Gerilla Pazarlama nedir?
Çok beğendiğiniz bir kız var ve onunla evlenmek istiyorsunuz ancak onu etkilemek için çok para harcamak istemiyorsunuz. Bu aşamada kapısının önüne gidiyorsunuz ve yere “Seni seviyorum, benimle evlenir misin?” yazıp yazının bir kaç yerinede havayi fişek koyup patlatıyorsunuz, kızı camda iken farklı karelerden cep telefonu ile resmini ve videosunu çekip tatlı bir müzik eşliğinde düzenlediğiniz videoyu youtube ve resimleri pinterest ve instagram koyup, kıza mail atıp, sosyal ağında paylaşıp, twittleyerek dikkatini çekip kızı sizinle evlenmeye ikna etmek gerilla pazarlamaya örnek verilebilir.